Октомври 2017 / Мода

Отблизо с

ERDEM x H&M

Текст и интервю от Хубен Хубенов

С приближаването на месец ноември се приближаваме все повече и до едно от най-интересните събития в модния календар извън Седмиците на модата – дизайнерската колаборация на H&M! А тази година вълнението ми е особено лично, защото шведският гигант обединява сили с персонален фаворит от британската сцена — Ердем Моралиоглу! Ето защо, поговорих с него и креативният съветник на H&M Ан-Софи Йохансон, за да науча още за колаборативната колекция ERDEMxH&M.

от ляво на дясно: рокля 229 лв., обеци 64,99 лв. / рокля 349 лв.

Сухата биографична справка за Ердем Моралиоглу гласи, че той е роден в Монреал, Канада, баща му е от турски произход, а майка му — от английски. Освен това, той има сестра-близнак, която определя като “най-добрият ми критик” (и за чието Барби прави първата си рокля — на седемгодишна възраст), а преди да се премести в Лондон и да стартира през 2005 година едноименния бранд ERDEM (заради който получава безброй ключови награди за мода) стажува във Vivienne Westwood и Diane von Furstenberg. По-интересна, обаче, е самата работа на дизайнера – той е познат с отричането си на концепцията “тренд” и със собствен, фокусиран прочит върху женствеността, който го превръща в любимец на Анна Уинтур, Кейт Мидълтън, Джулиан Мур, Кейт Бланшет, Ема Стоун, Марийон Котияр… Списъкът с високопрофилни знаменитости, обличали дрехите му е безкраен.

Вероятно именно този фокус пази ERDEM от свръхкомерсиализация и “хайп”, но изглежда това е на път да се промени. “Почувствахме, че след непосредствеността и влиянието на Kenzo е дошло времето за колаборация с британски дизайнер, познат с романтичен и женствен стил. Освен това е вълнуващо, че хора, които не познават ERDEM, ще се докоснат до удивителната му работа чрез тази колаборация”, споделя Ан-Софи Йохансон и продължава: “Чувствам, че днес имаме нужда от повече красота в света, а Ердем е брилянтен дизайнер, познат с върховните си умения и внимание към детайл, текстил и кройка. Става дума за истинска любов към майсторството и деликатния дизайн и знаковият стил на Ердем, който импрегнира и колекцията за H&M — богатите материи, прекрасните декорации и наситените флорални елементи.”

Днес имаме нужда от повече красота в света
— Ан-Софи Йохансон
от ляво на дясно: шал 54,99 лв., риза 109 лв. и сако 269 лв. / манто 329 лв. / сако 269 лв., пола 139 лв., брошка 54,99 лв.

Цветята! Едва ли има по-обединяващ елемент в творчеството на Ердем и едва ли има нещо по-ясно от истинското му вдъхновение в природата — стените на студиото му в Бетнал Грийн са покрити с хербаризирани пеперуди и стотици снимки на растения, а самият той е известен с времето, което прекарва обработвайки изображения на цветя и вплитайки ги в колекциите си, понякога по невъобразими начини, отвъд границите на сюрреалистичното. Любопитствам дали има значение, логика и ред във флоралните елементи в творчеството му: “Интересен въпрос — в предишните си колекции съм правил проучвания за конкретното значение на определени цветя, за това какво символизират те. За ERDEMxH&M подходих към тях от декоративна гледна точка — мислих за типични английски дамаски и тапети от трийсетте и четиридесетте години. Играх с мащаб и формалност, като малките цветя, които използвахме в копринените пижами, или жакарда с диви цветя в блейзъра.”

от ляво на дясно: блейзър 269 лв. / рокля 269 лв., обувки 329 лв. / палто 349 лв.

Характерна за колекциите на ERDEM е и сингулярната гледна точка, изходното вдъхновение, от което започва историята на “жената ERDEM” и която се развива във всеобхватен наратив през сезона. Каква е тя в ERDEMxH&M? “За тази колаборация подходих по-свободно и имах много различни наративи — като спомени за това, което сме обличали, докато растях в Канада, особено в канадските зими. Мислех за снимки на родителите ми от шейсетте години, за Туин Пийкс и идеята за приятели, събрани в грандиозно провинциално имение” разказва Ердем. “Беше истинско удоволствие да създам тази колекция, защото е толкова различен процес от обичайните ми catwalk колекции. Насладих се на това да доведа идеите за перманентност и безвремие в нея, да мисля за това как една и съща дреха може да бъде носена по различен начин от различните поколения.”
Версатилността на обличане е наистина разработена от начало до край — в колекцията има както дантели и пайети, така и ватиран суичър и кецове, както свръхженствени, вталени силуети, така и директни заемки от мъжкия гардероб, но контрастът е напълно съзнателен, търсен процес, както казва Ан-Софи: “Можете да комбинирате дантелен топ, или дълга рокля с класическия блейзър и постигате този look. Това двойно усещане, между мъжкото и женското, смесването на половете, е нещо, което Ердем изследва за нас и то определено обогатява колекцията.”

Мислех за снимки на родителите ми от шейсетте години, за Туин Пийкс и идеята за приятели, събрани в грандиозно провинциално имение
— Ердем Моралиоглу
от ляво на дясно: палто 549 лв. / горнище 139 лв. / риза 139 лв., пуловер 179 лв., палто 549 лв.

Там се крие и личната революция на Ердем Моралиоглу като дизайнер — колаборацията с H&M маркира първият му комерсиален проект включващ пълнокръвна мъжка колекция — определено неочаквана, съдейки по минали изказвания на дизайнера, в които той твърди, че не би правил мъжка линия, защото тя би била “сравнително скучна”, разработвайки я въз основа на това, което самият той би носил. Вярно ли е това сега, предвид факта, че мъжката серия, включваща, освен всичко друго, коприна и оригинални текстили от Harris Tweed, е всичко друго, но не и скучна? “Да, определено мислех какво бих носил аз, както и за това да създам цялостен гардероб за мъже. Влюбих се в предизвикателството, защото дизайнвах тези дрехи за първи път. Мислехме за всеки един детайл, например при парката — каква дължина трябва да е моята парка, каква е кройката ѝ, какви са детайлите? Беше наистина забавен процес!”

Наистина е необикновено усещане, че толкова много хора по света ще изживеят работата ми за първи път
— Ердем Моралиоглу

“Забавен” е интересен епитет за работата на Ердем, която често граничи с котюр и чиято есенция е толкова успешно синтезирана в ERDEMxH&M , но вероятно най-добре обяснява лекотата в любовта на дизайнера към създаването на дрехи, стъпващи в реалността на изкуството. А какво следва оттук нататък? Как тази колаборация ще промени Ердем и марката му? “Наистина е необикновено усещане, че толкова много хора по света ще изживеят работата ми за първи път! Не мога да предскажа бъдещето, но знам, че винаги ще продължавам да правя дрехи по възможно най-красивият начин, с най-удивителното майсторство и внимание към детайла.”

Колекцията ERDEMxH&M е достъпна на 02 ноември, от 10:00 часа в магазин H&M на бул. Витоша 6 и от 11:00 часа онлайн на www.hm.com
Очаквайте скоро и ексклузивния поглед на нашите стилисти върху дамската и мъжката серии от ERDEMXH&M!