Ноември 2019 / Мода

Отблизо с

Giambattista Valli x H&M

Текст и интервю от Хубен Хубенов

Тази година традиционната колаборация на H&M изобщо не е традиционна. Канейки за нея Джамбатиста Вали, дизайнер типично познат с изящния си котюр и силен уклон към истинския луксозен блясък, H&M постигат сливане на много повече от високата и достъпната мода.
Колекцията Giambatistta Valli x H&M категорично поставя под съмнение кой, какво и кога трябва да носи, като по този начин отваря вратите за идеята да бъдем изумителни и разкошни всеки ден и всеки час, без това да изисква особени усилия. Още повече – предизвиквайки традиционните възприятия за мъжко/женско, дизайнерът „краде на богато“ от дамския гардероб за практическия си дебют в мъжката мода, за да достави адекватен, съвременен прочит на въпроса с ролята на модата в обществените схващания за половете.
Ето защо ми беше безкрайно интересно да задам няколко въпроса на Джамбатиста Вали и креативният съветник на H&M Ан-Софи Йохансон, за да разбера как се стигна до тук.

Това сътрудничество е първият Ви опит в мъжката мода. Как се различава това по отношение на дизайна?
Джамбатиста Вали: Не разделям отделните части на мъжка и дамска мода, по-скоро проектирах тази колекция за нейните собствени потребители, независимо от пол. Когато създавам дреха, мисля само за образа, който го носи, тяхната личност и техния собствен отличен стил и култура, както и за това как моят дизайн би могъл да ги обхване. Така че, независимо дали е дамска или мъжка мода, нарая всичко се свежда до тези основни елементи на индивида.

Каква част от мъжката колекция е вдъхновена от начина, по който Вие се обличате?
Д.В.: Мъжкото облекло беше нещо като ново поле за мен и подходих наопаки. Вместо жените да заемат парчета от мъжкия гардероб, както обикновено се случва, изследвах идеята за това мъжете да го правят – десени и материи от дамската мода. Изборът на бебешко розово като основен цвят (базовият тишърт в колекцията е розов, а не бял) казва всичко. Колекцията е селекция от предмети без време, създадени, за да бъдат смесвани и съчетавани според личния стил. Има животински принтове, флорални мотиви, пънк и милитър блясък… това е една еклектична визия на мъжествеността. Момчето Вали е бохема, космополитен globetrotter, който носи следите от видяното и събраното навсякъде по света. Той е видимо капризен и ексцентричен, и с удоволствие нарушава правилата.

В колекцията, a и в модата като цяло, има видимо сливане между спортното облекло и високата мода. Какво е Вашето лично мнение за това силно влияние?
Д.В.: Това да търся противоположностите и да намеря баланса между тях, е част от моята ДНК. Поведението на момичето или момчето Valli, е това да излезе от банята, да облече някоя от роклите или костюма с пайети и веднага да излезе, без да им пука за косата или грима. Колекцията влияе за една своеобразна спонтанност, която обичам, по някакъв начин да е без правила, без сезонност. Можете да носите богато бродирана рокля през деня, мъжете могат да носят рокли, жените носят костюми, всеки може да го интерпретира по свой начин.

Проектирате ли с мисълта за определен тип жена (или в случая мъж)? Какъв е Вашият дизайн-архетип?
Д.В.: Момичетата и момчетата на Valli са много независими. Те не следват никакви тенденции и са много номадски в чувството си за стил. Те са много еклектични. Хората Valli се адаптират към всяка ситуация по много красив начин, защото им е удобно.

Спомням си, когато работихте по мобилен телефон, а по-късно и линия грим. Как сътрудничеството с марка дрехи се различава от такова, извън тази сфера?
Д.В.: Бях много поласкан, когато H&M се се свързаха с мен. Не мисля, че те чукат на вратата на всеки дизайнер. Но почукаха на моята и това е вълнуващ момент за Къщата. Но освен честта да бъда поканен и да бъда в отличната компания на предишните дизайнери, бях изключително щастлив, че това сътрудничество ще ми позволи да споделя любовта си към красотата с още по-широка публика и да направя повече хора щастливи от това да носят моите творения за техните специални моменти в живота. Беше прекрасно да създам красиви, необикновени дрехи за момчетата и момичетата Valli по целия свят и се вълнувам от идеята, че те ще могат да си позволят и да притежават нещо толкова уникално, с отчетливия силует, който определя генетиката на Giambattista Valli.

Струва ми се, ретроспективно, че има деликатен баланс в дизайнерските колаборации на H&M, между работата с „хайп“ брандове и по-нишови дизайнери. Къде в този спектър попада за Вас Джамбатиста Вали и как решихте да работите с него?
Ан-Софи Йохансон: Ние третираме всяка дизайнерска колаборация като свое уникално цяло и всъщност не мислим за това, какво е било преди. Избрахме Джамбатиста Вали за тазгодишното сътрудничество, тъй като той е безспорен майстор на котюр, с удивителна способност да създава силни силуети, а това е нещо, което и H&M, и Джамбатиста искахме да споделят с хората по света. Освен това, бяхме привлечени от това как той говори с модерната жена и мъж толкова, колкото и от майсторството и красотата на дизайна му, които можете да видите в цялата колекция.

Това е първа мъжка колекция за господин Вали, инициативата за това беше ваша или негова? Имаше ли някакви предизвикателства, свързани с това?
А.С.Й.: Никакви. Той наистина изпита удоволствие от предизвикателството и имаше страхотна идея. Обикновено, жените заемат неща от гардероба на гаджето, но мъжката част от колекцията Giambattista Valli x H&M вдъхновява за точно обратното. Животински и флорални принтове, както и пайети и емблематичните перли на Вали, се виждат при традиционно мъжки дрехи като блейзъри, фино-плетени пуловери и ризи, но също така и при съвременни класики като парката и блузите с качулки.

Колекцията размива линиите между половете, в крак с настоящето по-генерално културно движение в този аспект. Как виждате принципната роля на H&M в удовлетворяването на нарастващото небинарно търсене на облекло?
А.С.Й.: Определено има усещане за флуидност между дамското и мъжкото облекло, което означава, че можете да видите колекцията Giambattista Valli x H&M като цялостен гардероб за различни поводи. Дори по-модерните, вдъхновени от уличната мода дрехи са напоени със същия дух на Giambattista Valli, така че наистина е въпрос на това да насърчим клиентите да придадат своята персоналност на всяка от дрехите, независимо от пола. В по-голямата картина, инклузивността и разнообразието са много важни за H&M. Всеки трябва да се чувства добре дошъл в H&M и искаме да предоставим приобщаващо предлагане на клиентите, такова, което да разпознава разнообразието. Ние манифестираме нашият прочит върху разнообразието, като празнуваме красотата му с различните ни кампании и това да представяме модели с различен външен вид и стил е от ключово значение за нас.

Очевидно, другата „гореща“ културна тема е климатичната криза и трябва да попитам — как виждате ролята на дизайнерските колаборации в по-големия устойчив процес на H&M?
А.С.Й.: За тази колекция, в тясно сътрудничество с екипа на H&M, Джамбатиста Вали създаде колекция, която е еклектично резюме на емблематични негови творения, и е създадена да издържа и да бъде обичана във времето. По този начин, той определено взе под внимание устойчивостта. Дрехите са красиви и добре изработени, но също така безгрижни и безвремеви. Също така, за избрани дрехи включихме и органичен памук в колаборацията. Целта на цялата H&M Group е всичкият памук да идва от устойчиви източници до 2020. През 2018 95% от него идва от устойчиви източници, което показва, че сме на правилния път да постигнем целта си.

Имате ли любими дрехи от колекцията? Интересно ми е и ретроспективно, Вашите лични фаворити от дизайнерските колекции съвпадат ли в последствие с това, което потребителите „обявяват“ за свои любими?
А.С.Й.: Един от личните ми фаворити е черната флорална рокля от тюл с макси-дължина с инкрустирано деколте и поетични ръкави. Аз лично бих я стилизирала с чифт обикновени маратонки, защото това да нося такова творение, по какъвто и да е повод, би ме накарало да се чувствам изключително приказно. Не е нужно да спестявате „специални“ предмети за специални времена, защото това, което Джамбатиста Вали наистина проповядва, е, че всеки момент от живота е специален! Що се отнася до това как личните ми любими се сравняват с любимите на клиентите, това винаги варира между колекциите, което според мен е очаквано, защото това е толкова личен избор!

Колекцията Giambattista Valli H&M е достъпна на 07 ноемврив магазин H&M на бул. Витоша 6 и онлайн на www.hm.com