Септември 2021 / Култура

Независими Рейвъри

Има нещо символично в това, че откриването на интерактивната мултижанрова изложба Bulgarian Rave Archive се случва именно днес, 22 септември, денят на българската независимост.

И макар историческият факт да е по-скоро илюзия за пост-комунистическите поколения, белязани от съвсем други процеси, то именно поколението, което пълнеше залите, клубовете и улиците, сякаш беше първото, което наистина напълни думата “независимост” със смисъл. 

Независимо от социо-политическите фактори, тийнейджърите на късните 90 години бяхме шарени и шумни, необременени от предразсъдъци и конфликти, независими но обединени, защото имахме един сингулярен фокус – магическата електронна музика, която ни караше да се пренасяме, поне за тази нощ, за следващата, в един красив свят, в който всичко е възможно и всички са щастливи.

Тази музика преди всичко е и философия, и култураи тя всъщност промени едно цяло поколение.Смея да твърдя, към по-добро.
Владислав Илиев - Vladzen

В този сложен социален период, когато с носталгия си спомняме възможностите да се събираме свободно и да изживяваме музиката неограничено, все по-голяма тежест има дигиталният отпечатък на културното преживяване. В този контекст, проектът Bulgarian Rave Archive цели да вдъхне живот – като дигитализира, обработи и покаже по нов начин историята на “златното време” на българският клъбинг. Време, в което още нямаше термина “клъбинг”.

Чрез различни съвременни и дигитални похвати експозицията събира на едно място архивни материали от революционното рейв движение у нас и влиянието му върху градската култура, като цели да изгради един устойчив спомен за зараждането на електронната музикална сцена в България от края на Деветдесетте и началото на Нулите.

Архивът в мултимедийната изложба включва 1350 минути архивни видеа, над 200 фотографии, над 100 оригинални плаката и флаери, части от радио предавания, интервюта с над 20 личности: продуценти, диджеи, организатори, фейсконтроли, фенове.

Проектът ще бъде представен в две изложбени пространства в Национален Студентски Дом. Две видео инсталации ще запознаят посетителите с архивни видео материали, интервюта и фотографии. Изложбата ще включва още инсталация с AR филтър и zine с илюстрации, фотографии и графични изображения.

Архивните материали ще бъдат представени и в дигитални епизоди на сайта www.ravearchive.space, както и в каналите на BRA в YouTube, Instagram и Facebook  от 1 октомври до края на годината.

Проектът “BRA | Български Рейв Архив” е създаден и куриран от Владислав Илиев (Vladzen), интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието за светлина и пространство, сценичен дизайн и видео. През 2009 г. създава студио Phormatik с интерес към дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивния дизайн, 3D мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

Проектът "BRA | Български Рейв Архив" се реализира с подкрепата на Столична община и програма "Култура" 2021. Организатори са студио Phormatik с подкрепата на Национален Студентски Дом, Метрополис, Синемак, Ирбис и Фонотека Електрика. Кога: 22.09.2021 – 29.09.2021Къде: Национален Студентски Дом, пл. Народно събрание 10Откриване: 22 септември 2021, 19:00 – 22:00Билети: В платформата на epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay.