Март 2021 / Мода

Отблизо със

Simone Rocha x H&M

Фотография от Tyler Mitchell и Ben Toms

Тази година традиционната дизайнерска колаборация на H&M е повече от вълнуваща и не само защото вместо в обичайния за нея есенен сезон, тя идва като обещание за една по-добра и по-красива пролет. Вълнуващо е името на дизайнера Симон Роша, носещо със себе си гаранция за една изключителна и изключително характерна естетика.

Стартирала в бизнеса с дипломната си колекция през 2010 и по-позната като “дъщерята на Джон Роша”, днес Симон е една от най-автентичните и обичани перли на великобританската мода, чиито емблематичен стил е моментално разпознавам, макар и винаги нов. Подходът, материите, силуетите – всичко това е дестилирано и есенцията му идва под формата на колекцията Simone Rocha x H&M. Говорим със Симон Роша и Ан-Софи Йохансон, за да научим още.

Кое е ключовото за тази колаборативна колекция?
Симон Роша: Колекцията Simone Rocha x H&M ми позволи да работя в области, от които отдавна съм очарована, като мъжкото и детското облекло. За първи път предлагам колекция за цялото семейство, което е толкова вълнуващо! Моментът също е много специален, тъй като наскоро отбелязахме 10-годишнината на марката Simone Rocha и естествено сме в момент на рефлекция. Прекарахме много време в разглеждане на архива, докато създавахме тази колекция и мислихме много за ключовите стилови елементи с които сме известни. Има елементи, които феновете на марката ще разпознаят: рокли от тюл, флорали, тартани, перлени украшения, искрящи обеци, арански плетива, тренчкоти и разбира се, емблематичните броги. Всяко парче от колекцията —негово и нейно, върастно и малко, е проектирано да комуникира с останалите — една единица, една идентичност. Така че роклите от тюл стоят до тюления костюм, има тренч за него и един за нея, а за децата силуетите се смаляват, създавайки очарователни миниатюри от разпознаваемите класики.

 

Ан-Софи Йохансон: Едно от нещата, които ни привлече в Симон за това сътрудничество, е фактът, че нейната марка има толкова уникален стил, толкова ясна гледна точка. И чувствам, че колекцията Simone Rocha x H&M наистина поставя акцент върху нещата, които определят нея и нейната естетика —обемите, декорацията, красивата работа с материи, дело на къщата, което е много рядко. И, разбира се, бижутата. Това е истинска амалгама на едно десетилетие.

Какви са историите зад колекцията?
С.Р.: Мисля, че Simone Rocha x H&M наистина се усеща много ясно като Simone Rocha. Има палитрата, която обожаваме — кремави тонове, розово, червено. И има намигване към Ирландия, която е изключително специална за мен, в много от характерните плетива. Със сигурност прекарах много време, гледайки назад назад към първата неопреново перлена колекция, която направихме, за пролет/лято 2014 — наистина я чувствам като важен момент в установяването на идентичността ми, както и първият път в  който представих перлата, която сега е така емблематична за бранда. Искахда разгледам и колекцията пролет/лято 2016, която беше частично вдъхновена от японския фотограф Нобуйоши Араки и която беше първото ми ревю в Lancaster House. Прекарах и времепреразглеждайки „Ан Болейн“ колекцията от есен/зима 2014 и смесвайки елементи от нея, като роклята в тартан, с по-скорошни елементи, като плисираните тюлове от колекцията Red Dolls запролет/лято 2018. Исках да взема архивни детайли и да ги сътворя наново. Така че, това не е просто преиздаване, а това да взема нещата и да ги реинтерпретирам за днес.

 

А.С.Й.: Това е и едно от нещата, които са толкова специални при дизайнерските колаборации на H&M — това дава възможност на дизайнерите наистина да рефлектират върху емблематичността си и да предложат на изцяло нова публика възможността да надникне в техния свят.

Симон, разкажете ни за стайлинга и майсторството, неща толкова ключови за вашата марка.
С.Р.: Във всички наши колекции акцентът е върху дълголетието на обектите, идеята, че те могат да се смесват и съчетават, да се стилизират и наслояват по различни начини. Това е нещо, което наистина лежи в основата на тази колекция – престилките от тюл могат да се носят върху рокли, плетиватамогат да се стилизират върху риза, а чорапи си отиват с тоалетите. Материите са огромна част от собствения ми лейбъл, затова исках да съм сигурна, че и сега ще има това лично докосване и идентичност. Вложихме същите грижи и внимание в материите за тази колекция, каквото влагаме и в основните колекции на Simone Rocha. Разработихме версии на емблематичните ни тюлове и нов подход към традиционните плетива. Има и неопрени, тъкан туид, памучен поплин, ватиран кепър, гъбесто жарсе и бродерия англез. По отношение на детайлите, уголемихме емблематичният за нас флорален мотив, разбира се има и версии на моите класически аксесоари; панделките, бижутата, чанти и брогите с перли. Моите колекции винаги са много кроспоколенчески — за мен това е естественият начин на работа. Мисля, че се уловихме същото това разнообразие в тази колекция. При някои модели има фантастично младежко усещане — виждате го в късите поли и рокли, като малката рокли от тартан с асиметрични волани и късите неопренови поли с мъниста. Но имаме и дългата рокля от клоке. Наистина обичам идеята за това всякакви различни хора да носят и да се наслаждават на колекцията.

 

Това е първият път, в който предлагате детско облекло. Вашите колекции често отразяват теми за семейството или майчинството, а и самата Вие сте майка. Как това повлия на детската част от колекцията Simone Rocha x H&M?
С.Р.: Детското облекло е нещо, за което постоянно ме питат и, разбира се, правя модели за собствената си дъщеря, както и за приятели и семейство. Но тук най-накрая се случи — най-накрая имах шанса да го направя както трябва! Процесът на преработване на моделите в по-малкитеразмери беше просто прекрасен и е в синхрон с начина, по който работя като дизайнер, тъй като мащабите често са нещо, с което си играя. Има много мини-версии на класиките, като мъничка бяла рокля от памучен поплин и малки блузи с малки перлички, малки кашмирени жилетки с перлени копчета и красиви червени арански плетива от кашмир.

Това е и първата Ви „правилна“ стъпка в мъжкото облекло. Как Вашата естетика се превежда в дрехи за него?
С.Р.: Беше невероятно да работя в идеята за мъжко облекло, нещо, което никога преди това не съм правила както трябва. Когато работих Simone Rocha x H&M, мислех за това, че мъжът и жената (и, наистина, децата) са част от една и съща общност: семейство, група, една единица, една идентичност. Заради това има модели, които седят в унисон помежду си, има женски тренчкот и мъжки тренчкот. Плетива за момичета и момчета. Но, разбира се, всичко може да се смеси и съчетае и да бъде взето назаем между половете, което е прекрасно. Беше наистина хубаво да ревизирамнякои от андрогинните костюмни силуети, които водеха много от ранната ми работа, и това беше реинтерпретирано в тази колекция като страхотен, отпуснат и мек костюм. Процесът ми е на работа е много колаборативен и често работя с художници или имиджмейкъри, които ме вдъхновяват, така че беше и работата върху някои от мъжките дрехи, заедно с моят редовен сътрудник фотографътДжейкъб Лилис, беше великолепна. Неговите снимки на цветя в прозорци, заснети в Северна Англия, са превърнати в щампи за ризи и аксесоари, които красиво прозират през тюла.

Колекцията Simone Rocha x H&M е достъпна на 11 март от 10:00 часаексклузивно онлайн на www.hm.com