модел на Георги Флоров
модел на Георги Флоров
Септември 2019 / Мода

+7 Hours

+7 Hours е проект на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22”, целящ преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн. Крайният резултат е пространствена модна инсталация с концептуални облекла-обекти рaзрaботени от десет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн, както и моден филм, съвместна работа на български и японски артисти, с участието на актрисата Ирмена Чичикова. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

модел на Нели Митева
модел на Цветалина Атанасова
модел на Александър Гергинов
модел на Нели Митева
модел на Диляна Иванова
модел на Станислава Димитрова

В глобалния свят, в който индивидуалното отстъпва на универсалното и характерните особености се размиват, все по-осезаемо усещаме необходимостта от самоопределение, намиране на себе си чрез изследване на чужди за нас, но усетени като близки, други култури и мaнталитет.

Необходима е дистанция, отдалечаване от корените ни, сблъсък с далечна култура, за да ги погледнем през друга перспектива и усетим връзката си с тях и да ги преведем на съвременен визуален език, вдъхновен от една нова, динамична урбанистична среда и начин на живот.

Сблъсък на време и пространство, съжителство на традиция със свръхтехнология.

Прекосяване на далечни разстояния, преплитане на различни култури, вкусове и възприятия, реалност и фикция, минало, съвремие и бъдеще.

модел на Полина Сотирова
модел на Полина Сотирова
модел на Яна Дворецка
модел на Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe
модел на Диляна Иванова
модел на Александър Гергинов

Българско тяло с японска душа. Или обратното. Истински себе си чрез корените си, познанието за рода си и опознаването на чужди времена, история и автентичност. Чрез тъканите, символите, традиционните носии, така нужни в съвременния ни свят, за да бъдем по-близо до онези, от които произлизаме.”

Ирмена Чичикова актриса и вдъхновител на проекта
модел на Станислава Димитрова
модел на Симеон Атанасов
модел на Симеон Атанасов
модел на Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe
модел на Yucheng Zhou
модел на Яна Дворецка
ЕКИП:
Нели Митева (България), артистичен директор на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, моден дизайнер, куратор, ръководител на проектаМира Драганова (България) –  председател на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, мениджър, продуцент Ирмена Чичикова (България) – актриса, вдъхновител и лице на проекта, главна действаща фигура в модния филмАлександър Гергинов (България) – моден дизайнер, стилист, сценарист и режисьор на модния филмМомчил Тасев (България) – сценограф, продукционен дизайнер на модния филм, интериорно оформление на изложбатаТойоми Сато (Япония) - партньор на проекта от японска странаБенджамин Хънг (Австралия, Япония) - моден фотографОоши Уемото (Япония) – музикант, композитор на музиката за модния филмАяко Кобайаши (Япония) – оператор на модния филм в Токио и СофияРиохей (Рой) Мидзуно (Япония) – видео-артист
Фотография от Златимир АраклиевГрим и коса от СлавМодел Ирмена Чичикова
Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 с фокус: Японска култура и се осъществява с финансовата подкрепа на EU Japan Fest, Пловдив 2019 и Еsthederm, както и със съдействието на Посолството на Република България в Япония и Посолството на Япония в България.
Изложбата +7 Hours е до 18 септември в СКЛАД - Пловдив, на ул. Екзарх Йосиф 19
Научете още за проекта на www.plus7hours.com