Coco Rocha

Интервю от Слав, Фотография от Диляна Флорентин

За тези, които живеят в ритъма на модната индустрия, името на Коко Роша е институция в света на моделинга. За останалите, е повече от лесно да разкажа защо се вълнувам да представим интервю с нея. 

След ерата на супермоделите през деветдесетте, нулите сякаш не оставиха запомнящи се за широката публика имена от модния подиум. Коко Роша, обаче, е част от онези топ трийсет модела на декадата, според Vogue Paris. Шеметната ѝ кариера започва след като е открита през 2002 от моден скаут, на състезание по ирландски танци в Канада. Истинският пробив на родената в Торонто Коко, идва когато подписва ексклузивен договор с легендата в модната фотография Стивън Майзел и става желано лице за всяко модно шоу, кампания или корица. Известна с прякора си Queen of Pose, тя е първата, която се възползва от силата на социалните медии още от техният старт. За мен тя е и първата, която извежда таланта си на модел до нови, истински академични нива. 

През 2014 заедно с фотографа Стивън Себринг тя издава Study of Pose — енциклопедия с хиляда модни пози, издание, което е безпрецедентно и до този момент. През 2016 Коко се присъединява към Nomad MGMT като собственик и мениджър, превръщайки я в пълнокръвна глобална агенция. Обучавайки в частни сесии нови модели като Кендъл и Кайли Дженър, се появява и идеята ѝ за Coco Rocha Model Camp, чието първо издание е през 2018. 

И ако имате изградена представа за момичетата от кориците и подиума, Коко може да ви изненада. Пламенна последователка на Свидетелите на Йехова от дете, в интервю тя нарича себе си “първо християнка и след това модел” потвърждавайки, че все още проповядва от врата на врата. Заради вярата си тя никога не позира гола, с цигара, националистически емблеми или религиозни символи. И ако това не е топмодел извън стереотипите, то не знам кой е!

Коко, ти безспорно си един от най-иконичните модели на нашето време, а книгата ти Study of Pose е първата и единствена по рода си. Какво те провокира да я създадеш?
Тя се случи почти на шега. Стивън Себринг, фотографът, спомена между другото, че през деветдесетте години е искал да направи енциклопедия за моделинга, но така и не открил правилния модел. След като се прибрахме със съпруга ми, не можехме да спрем да говорим за тази идея, затова пак се свързахме със Стивън и му казахме: “Нека да я направим и нека я кръстим Study of Pose, и нека е 1000 страници.” Успяхме да намерим време за да снимаме книгата, с идеята, че тя може да стане легитимна книга с референции, но освен това, за мен това беше начинът да отдам своята почит към всяка картина, всеки филм или снимка, които са повлияли работата ми като модел. В книгата ще видите пози, които заемат идеи от класическото изкуство на автори като Ботичели и Микеланджело, такива, които са препратка към Елвис и всичко между тях.

Как се случи Coco Rocha Model Camp? Какво те накара да предприемеш тази стъпка?
Имам чувството, че винаги съм харесвала ролята на по-голяма сестра. Преди около 8 години започнах, като странично занимание, да менторствам модели. Понякога агенциите ми се обаждаха, за да правя уроци по позиране за някои от новите им таланти, дори съм го правила с Кайли и Кендъл Дженър, когато бяха млади. Това беше нещо, което наистина ми доставяше удоволствие и евентуално осъзнах, че искам да го правя самостоятелно, в моя собствен формат и в продължение на няколко дни. Model Camp беше идея, която имах от години, която най-накрая започнахме миналата година и “отлепи” като горски пожар! Имахме хиляди апликации от модели и лично съм менторствала над 400 от тях в рамките на последните 14 месеца! Преди две години купих голямо имение на час северно от Ню Йорк и изкарахме още година в реновирането му, за да го превърнем в истински пансион. Това е голям имот, който може да подслони 20 души, намира се върху площ от 32 декара, заобиколени от паркове и е наистина красиво място за уединение. Отскоро каним и жени фотографи, като Диляна Флорентин, да отсядат с нас. Участниците остават на място в рамките на 4 дни и прохождаме всичко, от позиране, през подиум, до това да се оправяме с договори, счетоводство и брандинг. Имали сме модели, които са изцяло прохождащи в професията, но и такива с 10-20 годишен опит, които са почуствали, че имат нуждата от това побутване, за да стигнат “следващото ниво”. Това да бъда ментор и голяма сестра на тези модели е роля, на която се наслаждавам, но и която приемам наистина сериозно.

След вече 28 издания (към деня на интервюто, бел.ред.) на Model Camp, освен опита, който предаваш на моделите, има ли нещо ново, което си научила или открила за самата себе си?
Научила съм много от жените, които идват в кемпа. Нарочно селектирам много разнообразна група участници. Всяка част от света има своя представител, можете да видите всякакъв произход, всеки цвят на кожата или форма на тялото. Силно вярвам, че учиш най-много от хора, които са различни от теб. Обичам динамиката на всяко издание и мисля, че участниците учат толкова една от друга, колкото учат от мен.

Светът ни се променя с часове. В твоите очи, каква е промяната в моделинга, между времето, в което си стартирала и сега?
Когато започвах, преди 16 години, все още използвахме филм! Тогава дигиталната фотография все още не се приемаше на сериозно. Освен това го нямаше великолепния свят на социалните медии, който имаме днес. Сигурно ще прозвуча като бабичка, казвайки това, но си спомням в началото на кариерата как чувах за тези неща наречени “блогове”. Стартирах собствен, с идеята да държа приятелите ми и семейството ми във Ванкувър информирани за приключенията ми в Ню Йорк, Лондон, Париж и Милано. Мисля, че тогава нямаше много хора, които да блогват отвътре от света на високата мода и така се озовах стартираща в индустрия, в точното време, в което да се възползвам от предимствата на този нов дигитален свят. Освен това, аз започвах във време, които виждаше отпор към ерата на супермоделите от деветдесетте. Дизайнерите мислеха, че моделите обират цялото внимание и никой не говори за дрехите. Някои смятаха и че те изискват твърде много и са трудни за работа. Като компенсация на това имаше вълна от модели, които изглеждаха общо взето еднакво, нямаха какво да кажат и изчезваха след няколко сезона. Те бяха взаимозаменяеми и никой не знаеше имената им. Такава беше индустрията, в която влизах, но се усещаше като движението на махало, което неизбежно ще се върне обратно. Сега везните са общо взето балансирани, особено с възхода на социалните медии, определено има място за модели, които имат продължителност и персоналност, което много ми харесва.

Моделингът е махало, което винаги се движи. Днес, благодарение на социалните мрежи, хората отново имат интерес да знаят кои са топ моделите.

Аз съм от поколението, което започна да се интересува от мода през деветдесетте, в ерата на супермоделите, когато естествената красота (или както аз я наричам – Лотарията на Бог) беше на преден план. В последните години виждаме момичета на подиума и в рекламните кампании, които са там заради богатите им семейства, или тяхното влияние в социалните мрежи. Какво е мнението ти за това?
Мисля, че ранните нули бяха трудно време да се откроиш като модел. Както казах, тогава имаше отпор към генерацията на супермоделите от осемдесетте и деветдесетте, която приключи с Жизел. Моето поколение модели бяха взаимозаменяеми, никой не знаеше имената ни и не му пукаше, ако изкараме сезон или два. Пълната противоположност на супермоделите. Въпреки това, имаше няколко момичета, включае и аз, които работихме здраво и успяхме да създадем име за себе си, да се превърнем в бранд и да си осигурим някаква продължителност. Мисля, че момичета като Хадидите и Дженърите са естествения завършек на подобни усилия. Моделингът е махало, което винаги се движи. Днес, благодарение на социалните мрежи, хората отново имат интерес да знаят кои са топ моделите. Но махалото пак ще се върне в друга посока. Въпреки това, мисля, че противопоставянето на тенденциите е нещо, което ми носи удоволствие.

Ако имаше шанса да избираш отново пътя на моделинга, щеше ли да избереш нещо различно?
Щастлива съм с това, къде се намирам и с пътя, който съм извървяла, за да стигна дотук. Не мога да си представя живота си по друг начин и не бих променила нищо!

Имам теория, че моделинга е професия, която те избира, а не ти нея. Съгласна ли си с това?
До някаква степен е вярно. Генетиката е лотария, това да имаш точното лице в точното време помага. Да бъдеш пред правилния човек, в правилното време също помага. Но след това, в края на краищата продължителността на кариерата зависи от теб самия. Няма как да разчиташ на щастливата случайност, за да имаш 15 годишна кариера. Трябва да можеш да подкрепиш тези късметлийски моменти с тежка и усърдна работа.

Дъщеря ти е толкова артистична! Тя е в бекстейджа от бебе. Ако поиска да тръгне по пътя ти и да стане модел, ще я подкрепиш ли?
Йони обича модата, тя обича театралността и артистичността ѝ. Тя нарича ревютата “шоу за таланти” и винаги подкрепя с възгласи моделите отстрани. Тя определено разбира моделинга и е родена за изпълнител, танцува балет и е в синхрон с тялото и емоциите си. Когато я гледам как танцува на някоя песен, това не са просто сладки танцувални движения, има истинска емоция в лицето ѝ и е невероятно да видиш подобно нещо от толкова малко момиче. Понякога Йони стилизира себе си и мен, когато излизаме заедно и честно казано е много добра в това! Мисля, че ще се стигне до това тя да иска да се занимава с нещо противоположно на майка си, според мен повечето деца минават през това с родителите си. Но за момента тя иска да бъде ми бъде мини-аз и определено ще се наслаждавам на това, докато трае!

Кои са най-тежките моменти в съзряването като модел?
Има толкова много неща, които трябва да се променят. Нещо, което искам да видя е по-добра защита и методи за моделите да се справят със сексуален тормоз. Като независими изпълнители на договор, е много трудно да защитиш модели, които са млади и уязвими от хищници. Това не е нещо, което засяга само жените модели, но и мъжете също. Истински вярвам, че сексуалният тормоз не трябва да е част от ничий “креативен процес”!

Ако трябва да назовеш едно твое качество, което ти е помогнало в кариерата, кое ще е то?
Упоритостта. Винаги съм вярвала, че мога да правя нещата по моя начин и ето, че съм била права! (смях)

Interview by Slav, Photography by Diliana Florentin

For those who live in the rhythm of the fashion industry, the name of Coco Rocha is an institution in the modeling world. For the rest, is more than easy for me to say why I’m excited to present this interview with her.

After the Supermodel era in the Nineties, the Zeroes, it seems, haven’t left us with memorable for the audience runway names. Coco Rocha though, is a part of those top thirty models of the decade, according to Vogue Paris. Her dizzying career starts in 2002, after being scouted at an Irish dance competition in Canada. The true break of Toronto-born Coco comes when she signs an exclusive contract with the fashion photography legend Steven Meisel and becomes a wanted face for every catwalk show, campaign and cover. For me, she’s also the first model to take her modeling talent to new, truly academic heights.

In 2014, together with photographer Steven Sebring, she publishes Study of Pose — an encyclopedia of thousand fashion poses, an edition that is unprecedented even today. In 2016 Coco joins Nomad MGMT as an owner and a manager, transforming it into a full-fledged global booking agency. While privately mentoring emerging models, such as Kylie and Kendall Jenner, comes the idea of Coco Rocha Model Camp, which first edition is in 2018. 

And if you already have an idea as to what a cover- or a runway-girl is, Coco might surprise you. Devout Jehovah’s Witness since childhood, in an interview she calls herself “Christian first, model second”, while confirming she still practices door-to-door preaching. Because of her faith, she never poses in the nude, with a cigarette, nationalistic emblems or religious symbols. And if that’s not a supermodel outside of stereotypes, I don’t know who is!

Coco, you are undoubtedly one of the most iconic models of our time and your book Study of Pose is the first and only of its kind. What provoked you to create it?
It started out as sort of a joke. Steven Sebring, the photographer, mentioned in passing how he had wanted to do a modeling encyclopedia in the 90’s but never found the right model. My husband and I went home and we couldn’t stop talking about the idea, so we went back to Steven and said “Lets do this, and lets call it ‘Study Of Pose’ and make 1000 images”. We made the time to shoot the book with the idea that it could become a legitimate reference book and even deeper to me, my homage to every painting, movie, and image that has influenced my work as a model. You’ll see poses in the book that take cues from classic art like Botticelli and Michelangelo and others that are referencing Elvis and everything in between.

How did the Coco Rocha Model Camp started? What was the catalyst that made you take that step?
I feel like I’ve always enjoyed the role of being a big sister. About 8 years ago I started privately mentoring models on the side. Sometimes agencies would call me to do one-on-one posing lessons with their new talent, I even did that with Kylie and Kendall Jenner back when they were young. It was a something I really enjoyed and eventually I realised that I wanted to do this on my own, in my own format and over a series of days. Model Camp is an idea I’ve had for years that we finally got off the ground last year and it has taken off like wildfire. We had thousands of models apply and I’ve personally mentored over 400 models in the last 14 months. I bought a big estate an hour north of New York City 2 years ago and we decided to spend a year renovating it and turning it into a a real boarding school. It’s a big property that can sleep about 20 people and its on 8 acres of land surrounded by parks, it’s a really beautiful retreat. We now also welcome female photographers like Diliana Florentin to stay with us also. The participants stay on site for parts of 4 days and we go over everything from pose, to runway, to dealing with contracts, accounts, branding. We’ve had models who are brand new and we’ve had models who have 10-20 years of experience but feel like they need a boost to get to the next level. Being a mentor and big sister to these models is a role I enjoy and take very seriously.

After 28 editions (editor’s note: up to the day of interview) of Model Camp, besides the experience you give to the models, is there anything new you have learned or discovered about yourself?
I learn a lot from the women who come to the camp. I purposefully select a very diverse group of participants. Every part of the world is represented, you’ll see every background, skin colour and body type. I believe very strongly that you learn the most from people we are different from you. I love the dynamic of each camp and I think our participants learn as much from each other as they do from me.

The world around us now changes with hours, in your view, what is the change in modeling since when you were an emerging model and now?
When I started modeling 16 years ago we were still using film! Digital photography was not really taken seriously at the time. There also was not the wonderful world of social media we have today. I sound like a grandma saying that but I do remember hearing about these things called “blogs” early in my career. I started one of my own with the goal of keeping friends and family back home in Vancouver updated on my adventures in New York, London Paris and Milan. At that time I guess very few people were blogging from inside the world of high fashion and so I found myself starting out in the industry at the right time to take advantage of this new digital world. I also started at a time when there was a huge backlash to the supermodel era of the 90’s. The designers felt that the models were getting all the attention and no one was talking about the clothes. Some also felt they demanded too much and were hard to work with. To compensate for that there was a wave of models who all sort of looked alike, had nothing to say, and just disappeared after a few seasons. They were interchangeable and you didn’t know their names. That was the industry I came into, but I feel like it was a pendulum shift that was bound to swing back. The scales have been balanced a bit now though, especially with the advent of social media, there is definitely room for models to have some longevity and some personality too, which I love.

Modeling is like a pendulum, it always swings. Now, thanks to social media, people are again interested in knowing who their top models are.

I am from the generation that became interested in fashion in the 90s, the Supermodel era, when natural beauty (or as I call it – God’s lottery) was “front stage”. In recent years we witness girls being put on the catwalk and in major advertising because of their rich or famous families, or their influence in social media. What is your opinion on that?
I think the early 2000’s were a difficult time to stand out as a model. As I said, I came around at a time when there was a backlash to the generation of supermodels from the 80s and 90’s, ending in Gisele. My generation of models were sort of these interchangeable models who all looked alike and no one knew our names or cared if we lasted a season or two. It was the total opposite to the supermodel era. Still there were a few girls, myself included who worked hard and managed to make a name for ourselves and a brand for ourselves and to ensure some longevity. I think girls like the Hadids and Jenners are the natural conclusion to those efforts. Modeling is like a pendulum, it always swings. Now, thanks to social media, people are again interested in knowing who their top models are. But you know the pendulum will swing back again but I think defying trends is something I enjoy.

If now you had the chance to choose again the path of modeling, would you choose something else instead?
I am fully happy with where I am and the path I took to get here. I cant imagine my life any other way, and I wouldn’t want to change a thing!

I have a theory, that modeling is a profession that chooses you, and not the other way around, would you agree with that?
To some extent that is true. Genetics are a lottery, having the right face at the right time helps. Being in front of the right person at the right time helps too. But then ultimately any longevity is up to you. There is no way you can fluke your way through a 15 year career. You have to be able to back up those lucky breaks with hard and diligent work.

Your daughter is so artistic! She has been backstage since a baby. If she wants to go down your path too and become a model, will you support her?
Ioni loves fashion, she loves the theatrics and the art of it all. She calls runways “talent shows” and is always cheering on the models from the sidelines. She definitely gets modeling and she herself is a born performer, she’s in ballet and is so in tune with her own body and emotions. I will see her performing to a song, and its not just cute dance moves, there is real emotion in her face, its amazing to see from such a young girl. Sometimes Ioni will style herself and me when we go out, she’s really good at it to be honest! I think there will come a time when she will want to do the opposite to her mom, I think most kids get to that point with their parents. But for now she wants to be my little mini-me and I am definitely going to enjoy every moment of it while it lasts!

Which are the toughest moments in growing up as a model?
There are so many things that need to be changed. One thing I’d love to see is better protection and recourse for models dealing with sexual harassment. As independent contractors it’s very hard to protect models who are young and vulnerable to predators. It’s not just something that affects female models but male models also. I truly believe that sexual harassment should not be part of anyone’s “creative process”!

If you had to name a quality of yours, that helped you in your career, what would be it?
Stubbornness. I always believed I could do it my way, and I was right! (laughs)